Twórczość, Literatura, Myśli, Marzenia - FORUM Strona Główna Twórczość, Literatura, Myśli, Marzenia - FORUM
Mądrości życia i biznesu, Sukcesy, Marzenia, Sławni Ludzie

Cytaty, Sennik, Wiersze, Aforyzmy - mysli.com.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Miejsca godne polecenia
Autor Wiadomość
madziazb
Gawędziarz

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-07-29, 22:23   Miejsca godne polecenia

Ponieważ mamy temat o miejscach , do ktorych chcielibysmy pojechac, zwiedzic, to postanowilam stworzyc temat o miejscach godnych polecenia.

Czy macie takie miejsca?? Gdzie wracacie tam, kiedy tylko mozecie?? Nie chodzi mi tu bynajmniej o jakies tam puby, bary czy inne takie, ale o wlasnie miasta, kraje i zakatki :)

Napiszcie co fajnego widzieliscie w tym miejscu swoim i czemu akurat to?

Hobbit Kasandra
Dusza towarzystwa

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-07-30, 01:16   

Ha!
To jest temat w sam raz dla mnie! (swoją drogą, podziwiam za odwagę, że w czasach taiego pomoru zakładasz nowy temat :P )
Bo mam właśnie kilka takich miejsc do których wracam dość często, ale raczej wspomnieniami. Ciepłymi i kolorowymi. Na razie dwa przychodzą mi na myśl, ale pewnie będzie ich więcej.

Pierwsze to, wspomniany już przeze mnie gdzieś, Camping w Haderslev, w Danii. Szanse że tam wrócę kiedyś są bliskie zeru, niemalże, ale to miejsce na prawdę zapadło mi w pamięć.
Camping znajduje się raczej na obrzeżach miasteczka, nad zwężeniem na jeziorze (nie znam nazwy, niestety). Składa się z budynku głównego i domków na tyłach. W sezonie można tam zapewne również rozstawić namioty, ponieważ ma spory trawnik dookoła domków i na tyłach głównego budynku. Po jeziorze można popływać kajakiem, ośrodek ma własne. Jedzonko też mają pycha, szwedzki stół, zdrowe, duńskie. Niestety w Danii są trochę inne standardy dotyczące pokoi. W pokoju wielkości mojego salonu, albo i mniejszym) było 6 łóżek i 2 szafy, do tego bez drzwi. Na szczęście w każdym pokoju jest łazienka, ale konstrukcja prysznica zostawia wiele do życzenia (zaznaczam że nie jestem wybredna). Aha, no i oczywiście ważna wiadomość jeśli ktoś by się wybierał do Danii, nie tylko do Haderslev, zabronione jest używanie własnych śpiworów. Zawsze, w każdym ośrodku jest lokalna pościel (poduszki, kołdry), różnica w jakości polega na tym że w tych lepszych nie wymagają posiadania własnych opakowań (poszewek na kołdrę i poduszkę, prześcieradeł).
Mam zdjęcie pokoju, ale raczej nie nadaje się do publikacji. :P

Drugie miejsce które szalenie miło wspominam to Chatka Górzystów.
Położona jest w górach izerskich, 10 km od Jakuszyc (na polanie Jakuszyckiej odbywa się bieg piastów) w malowniczej dolince. Mimo iż dość ciężko tam się dostać, ponieważ jedyna droga jest piesza (co zimą może nastręczać pewne trudności) , to jednak niczego tam nie brakuje. Jest prąd (w ilościach elementarnych w prawdzie, ale jednak) i bieżąca woda. Jest kuchnia w pełni wyposażona do dyspozycji gości, ale również można się zaopatrzyć w gotową zupkę lub bigos domowej roboty przygotowany przez gospodynię. Jest też kawa i gorąca czekolada. Sala kominkowa (główne pomieszczenie chaty) jest cudownie przytulna, oświetlana świecami, ale ogrzewana raczej elektrycznie. Niestety wadą (jak również zaletą :D ) są duże pokoje. Znajduje się tam 5 lub 6 pokoi (nie pamiętam dokładnie) z czego 1x1, 1x5/4 (nie byłam w środku, więc nie wiem), 1x7, 1x3/4 i 1xbardzo duży. Mi to nie przeszkadzało kiedy tam byłam, mieszkaliśmy (ja i 4 znajomych) w siódemce wraz z jakimś miłym rodzeństwem, ale wiem że komuś może to przesadzać.
A jeśli chodzi o okolicę to jest gdzie połazić. :)
Jak nietrudno się domyślić- Chatka Górzystów w całej okazałości.

madziazb
Gawędziarz

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-07-30, 11:02   

Cóż za entuzjazm Kasandro :) cieszę się, że Ci się podoba :) a swoją drogą to może nowy temat ściągnie ludzi z powrotem ?? <myśli>

Pierwszym miejscem, jaki chce wam polecić, na tanie wakacje i nie tylko jest Jihlava. To miejscowość położona w Czechach, na trasie między Pragą a Brnem. Nie trudno się tam dostać, z Pragi jeżdżą autobusy firmy "Student agency"(owszem sa tez inne, ale te sa najtańsze i najlepsze ), lub zwyczajnie samochodem. W Jihlavie jest co zwiedzac. Samo miasto jest urokliwe i cichutkie, posiada jeden z największych rynków w Europie. Pod miastem prowadzona jest sieć starych korytarzy, katakumb w większości udostępnionych turystom. W dolinie rzeki Igława położone jest ZOO, do którego wstęp jest dużo tańszy niż do Wrocławskiego :mrgreen:
Na obiad warto pójść do Browaru, gdzie można zjeść przepyszny czeski, smażóny ser popić go miejscowym piwem Jeżek :) na kawę najlepiej do którejś restauracji na rynku.
Sprawdzonym noclegiem przeze mnie jest "Ubytovani ve Ville II".Miejscowe małżeństwo odremontowało swego czasu dwie kamienice, jedna przy samym dworcu kolejowym ( Villa I)a druga w centrum (Villa II). Różnica w cenie miedzy nimi jest niewielka ale w standarcie ogromna. Villa II jest nowiutka, czyściutka, okamerowana, z aneksem kuchennym na kazdym pietrze, z TV i Wifi w pokojach a także ze swiatłem na fotokomórkę na korytarzu.
Cóż moge dodac wiecej? o uroku Jihlavy trzeba się przekonać osobiście, ale sama dobrze wiem, że się nie bedzie żałować :wink:

Odpowiedz do tematu