Wysłany: 2010-07-29, 22:23 Miejsca godne polecenia
Ponieważ mamy temat o miejscach , do ktorych chcielibysmy pojechac, zwiedzic, to postanowilam stworzyc temat o miejscach godnych polecenia.
Czy macie takie miejsca?? Gdzie wracacie tam, kiedy tylko mozecie?? Nie chodzi mi tu bynajmniej o jakies tam puby, bary czy inne takie, ale o wlasnie miasta, kraje i zakatki
Napiszcie co fajnego widzieliscie w tym miejscu swoim i czemu akurat to?
Pomogła: 7 razy Wiek: 18 Dołączyła: 09 Maj 2006 Posty: 1797 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2010-07-30, 01:16
Ha!
To jest temat w sam raz dla mnie! (swoją drogą, podziwiam za odwagę, że w czasach taiego pomoru zakładasz nowy temat )
Bo mam właśnie kilka takich miejsc do których wracam dość często, ale raczej wspomnieniami. Ciepłymi i kolorowymi. Na razie dwa przychodzą mi na myśl, ale pewnie będzie ich więcej.
Pierwsze to, wspomniany już przeze mnie gdzieś, Camping w Haderslev, w Danii. Szanse że tam wrócę kiedyś są bliskie zeru, niemalże, ale to miejsce na prawdę zapadło mi w pamięć.
Camping znajduje się raczej na obrzeżach miasteczka, nad zwężeniem na jeziorze (nie znam nazwy, niestety). Składa się z budynku głównego i domków na tyłach. W sezonie można tam zapewne również rozstawić namioty, ponieważ ma spory trawnik dookoła domków i na tyłach głównego budynku. Po jeziorze można popływać kajakiem, ośrodek ma własne. Jedzonko też mają pycha, szwedzki stół, zdrowe, duńskie. Niestety w Danii są trochę inne standardy dotyczące pokoi. W pokoju wielkości mojego salonu, albo i mniejszym) było 6 łóżek i 2 szafy, do tego bez drzwi. Na szczęście w każdym pokoju jest łazienka, ale konstrukcja prysznica zostawia wiele do życzenia (zaznaczam że nie jestem wybredna). Aha, no i oczywiście ważna wiadomość jeśli ktoś by się wybierał do Danii, nie tylko do Haderslev, zabronione jest używanie własnych śpiworów. Zawsze, w każdym ośrodku jest lokalna pościel (poduszki, kołdry), różnica w jakości polega na tym że w tych lepszych nie wymagają posiadania własnych opakowań (poszewek na kołdrę i poduszkę, prześcieradeł).
Mam zdjęcie pokoju, ale raczej nie nadaje się do publikacji.
Drugie miejsce które szalenie miło wspominam to Chatka Górzystów.
Położona jest w górach izerskich, 10 km od Jakuszyc (na polanie Jakuszyckiej odbywa się bieg piastów) w malowniczej dolince. Mimo iż dość ciężko tam się dostać, ponieważ jedyna droga jest piesza (co zimą może nastręczać pewne trudności) , to jednak niczego tam nie brakuje. Jest prąd (w ilościach elementarnych w prawdzie, ale jednak) i bieżąca woda. Jest kuchnia w pełni wyposażona do dyspozycji gości, ale również można się zaopatrzyć w gotową zupkę lub bigos domowej roboty przygotowany przez gospodynię. Jest też kawa i gorąca czekolada. Sala kominkowa (główne pomieszczenie chaty) jest cudownie przytulna, oświetlana świecami, ale ogrzewana raczej elektrycznie. Niestety wadą (jak również zaletą ) są duże pokoje. Znajduje się tam 5 lub 6 pokoi (nie pamiętam dokładnie) z czego 1x1, 1x5/4 (nie byłam w środku, więc nie wiem), 1x7, 1x3/4 i 1xbardzo duży. Mi to nie przeszkadzało kiedy tam byłam, mieszkaliśmy (ja i 4 znajomych) w siódemce wraz z jakimś miłym rodzeństwem, ale wiem że komuś może to przesadzać.
A jeśli chodzi o okolicę to jest gdzie połazić. Jak nietrudno się domyślić- Chatka Górzystów w całej okazałości.
_________________ Trzeba żyć a, nie tyko istnieć!
Inne -> Harcerstwo-Zapraszam
Cóż za entuzjazm Kasandro cieszę się, że Ci się podoba a swoją drogą to może nowy temat ściągnie ludzi z powrotem ?? <myśli>
Pierwszym miejscem, jaki chce wam polecić, na tanie wakacje i nie tylko jest Jihlava. To miejscowość położona w Czechach, na trasie między Pragą a Brnem. Nie trudno się tam dostać, z Pragi jeżdżą autobusy firmy "Student agency"(owszem sa tez inne, ale te sa najtańsze i najlepsze ), lub zwyczajnie samochodem. W Jihlavie jest co zwiedzac. Samo miasto jest urokliwe i cichutkie, posiada jeden z największych rynków w Europie. Pod miastem prowadzona jest sieć starych korytarzy, katakumb w większości udostępnionych turystom. W dolinie rzeki Igława położone jest ZOO, do którego wstęp jest dużo tańszy niż do Wrocławskiego
Na obiad warto pójść do Browaru, gdzie można zjeść przepyszny czeski, smażóny ser popić go miejscowym piwem Jeżek na kawę najlepiej do którejś restauracji na rynku.
Sprawdzonym noclegiem przeze mnie jest "Ubytovani ve Ville II".Miejscowe małżeństwo odremontowało swego czasu dwie kamienice, jedna przy samym dworcu kolejowym ( Villa I)a druga w centrum (Villa II). Różnica w cenie miedzy nimi jest niewielka ale w standarcie ogromna. Villa II jest nowiutka, czyściutka, okamerowana, z aneksem kuchennym na kazdym pietrze, z TV i Wifi w pokojach a także ze swiatłem na fotokomórkę na korytarzu.
Cóż moge dodac wiecej? o uroku Jihlavy trzeba się przekonać osobiście, ale sama dobrze wiem, że się nie bedzie żałować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum